Colla de Diables del Prat

Segons Joan Amades, ​etnòleg i folklorista català, els primers escrits històrics en què podem trobar alguna referència a l'actuació de diables es remunte a l'any 1150, al casament del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la filla del rei d'Aragó, la princesa Peronella. 

També es té constància de la presència dels diables en processons de Corpus tan antigues com la de Cervera, de la qual s’han trobat escrits de l’any 1411 en què ja es parlava de grups de diables que lluitaven contra una colla d’àngels. És a partir d’aquesta data que la figura dels diables esdevé un element relativament comú a moltes processons, sobretot a la zona de Tarragona.

Actualment, es parla de més de 300 colles arreu dels Països Catalans.

La Colla de Diables del Prat va sorgir l’any 1983 com a conseqüència de les inquietuds d’una colla de joves pratencs vinculats a l’associacionisme de la localitat, portats pel moment de reverdiment de la cultura popular que es vivia aleshores i motivats per les diferents actuacions de diables que havien vist.

L’estiu d’aquell any es van oferir a l’Ajuntament per actuar durant la Festa Major quan un grup de Tarragona, que tenien emparaulat, finalment no va poder venir. Aquesta primera actuació es va fer en una cercavila en què també van participar gegants, capgrossos i fins i tot majorettes.

L’acollida per part de la ciutat va ser tan bona que, ben aviat, el grup va créixer amb nous membres, sobretot gent jove, fins a arribar als 40 diables.

L’any 1985 es canvia el format, que s’havia repetit l’any anterior, passant la cercavila a correfoc amb la intenció que la gent hi participés més i convidant-hi altres colles: els diables de Cornellà, de Bellvitge i de Sant Feliu de Llobregat. D’aquesta manera va néixer el Pratifoc.

L’any 1995 es va crear la Colla Infantil, perquè els nens i nenes del Prat poguessin fer de diables d’una manera segura i divertida. Des de llavors, es fa servir un tipus de pirotècnia especial per a menors d’edat.

La manca de músics més o menys establerts va fer que aquest mateix any 1995, es constituís el grup de músics per poder donar continuïtat a l’acompanyament musical de la colla. L’any 2008 van guanyar el Concurs de Percussió de Barcelona en la seva segona participació. Van rebre com a premi, a més d’una compensació econòmica, la possibilitat d’obrir el correfoc de la Mercè. Durant els anys següents, van guanyar diversos premis més, gràcies als quals, els músics de la colla van amenitzar els Mundials de Natació de Barcelona de l’any 2013 i van ser els primers músics de diables, en 100 anys, a tocar al Palau de la Música.

L’any 2012 es va crear la Colla Jove per encabir en els diables els joves d’entre 15 i 18 anys que fins aleshores havien hagut de pertànyer a la Colla Infantil, on coincidien amb nens i nens molt més petits que ells. Actualment, la colla compta amb més de 200 membres.

La Colla de Diables del Prat ha estat, i ho segueix essent, una entitat amb molta incidència dins de la cultura popular pratenca, ja que han intervingut, juntament amb el mateix Ajuntament, en la modificació de festes establertes com el Carnaval, amb la introducció del concepte dels Pecats Capitals, o en la creació de festes noves, com La Cova del Foc, les Matinades, les Campanades de Foc, la Ronda de Nit, la Nit de les Ànimes, l’Home dels Nassos, Sant Pollín

Any de construcció: 1991

Pes: 180 kg

Llargària: 3.20 m

Amplada: 1.80 m

Alçada: 3.50 m

Punts de foc: 22

Constructor: Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca

Any de construcció: 2015

Pes: 60 kg

Llargària: 3.50 m

Amplada: 1.20 m

Alçada: 5 m (amb el coll estès)

Constructor: Colla de Diables del Prat