Esteu aquí

Ismene, la germana oblidada d'Antígona, visita el Cèntric

El passat 5 de març va tenir lloc al Cèntric un esdeveniment especial i carregat de sensibilitat lligat amb els actes programats a l’entorn del Dia Internacional de la Dona.

dimecres, 7 març, 2018 - 13:30

El passat 5 de març va tenir lloc al Cèntric un esdeveniment especial i carregat de sensibilitat lligat amb els actes programats a l’entorn del Dia Internacional de la Dona que es commemora cada 8 de març.

Crònica a càrrec d'Alba Sabaté

 L’acte es va dividir en dues parts. En la primera, Fina Rius, una actriu amb una llarga trajectòria en el teatre català actual, va escenificar el monòleg Ismene, escrit l’any 2016 per l’escriptora quebequesa Carol Fréchétte sota la dirrecció d’Imma Colomer, amb escenografia d’Enric Planas i en la traducció d’Elisabet Ràfols. La primera representació d’aquesta obra va tenir lloc al festival “Le Paris des Femmes” al Théâtre de Mathurins de París a partir del tema “Crim i càstig”.  

 El text, breu, intens i d’una alta qualitat literària, presenta en primera persona els dubtes, les pors, les inseguretats, les vacil·lacions, el passat i el present d’un dels personatges secundaris de les tragèdies de Sòfocles més enigmàtics, més poc aprofundits per la crítica literària i per això també més agraïts. Fina Rius dota de sensibilitat i d’intensitat dramàtica un discurs introspectiu i proper de poc més de mitja hora sobre la realitat real i/o imaginada que va viure Ismene quan va haver d’assumir que la seva germana Antígona decidia enterrar el cadàver del seu germà, tot i saber que l’ajusticiarien enterrant-la viva per desobeir les ordres del seu oncle i rei Creont.

El públic present a l’acte va viure amb emoció continguda aquesta representació i la va aplaudir generosament quan va finalitzar.

La segona part de l’acte va consistir en un interessant debat obert entre l’actriu, l’Alba Sabaté, escriptora i professora de l’Institut Salvador Dalí i els assistents a la sala. De mica en mica es van anar tractant diferents temes, tots ells interessants. Es va valorar  l’escenografia senzilla de l’obra i el vestuari de la protagonista, mig barreja d’actualitat i de classicisme, per apropar als temps actuals una obra del segle V abans de Jesucrist. Es va presentar també el mite d’Èdip, el personatge femení d’Antígona, la necessitat d’enterrar els nostres éssers estimats, l’origen religiós de la tragèdia, la catarsi que aquest gènere provoca en l’auditori i els mèrits de la tragèdia grega, un gènere que ha esdevingut clàssic en la literatura universal, sobretot també gràcies a les set grans obres conservades de Sòfocles. I tot plegat, va portar a tractar el tema de la invisibilitat en què sovint estem sotmeses les dones en l’àmbit públic i a reconèixer en Ismene un personatge femení, humà, modern, un personatge que dubta, que ha patit i que continua patint en  les absències que l’envolten, però també, i per sobre de tot, un personatge que s’estima la vida i la gent que s’ha estimat.

Per acabar l’acte, l’actriu Fina Rius ens va confessar els seus orígens familiars pratencs i arran d’aquest fet biogràfic es va poder establir una conversa amena sobre diferents indrets del Prat i també sobre una paraula pròpia d’alguns llocs del Baix Llobregat per designar els llardons, brescallons.

En definitiva, els que vam poder assistir a l’acte, vam sortir-ne amb l’agradable sensació d’haver gaudit d’una obra intensa, sensible i actual, i d’haver après més sobre la nostra condició humana. I és que els autors clàssics sempre ens aporten noves mirades sobre la nostra vida. 

 Aquí podeu veure algunes imatges de l'acte

 

Ismene

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 16 març, 2018 - 11:15

Rècord de participació a la 7a edició del concurs literari Tintablava: 155 obres

Han presentat treballs alumnes de tots els instituts de secundària del Prat
Bodas de sangre

divendres, 16 març, 2018 - 08:45

Bodas de sangre, dirigida per Oriol Broggi, al Teatre Modern

A càrrec del grup de teatre amateur de la Casa de Andalucía

dijous, 15 març, 2018 - 09:00

El Nus convoca un concurs per al cartell del Pratifolk d'enguany

Els dissenys s'han de presentar abans del 3 d'abril