Esteu aquí

El cinema Capri celebra el 50è aniversari reposant "My fair lady" i "Ballet burlón"

És una de les 15 sales que queden a Catalunya amb característiques similars

dimarts, 19 desembre, 2017 - 12:45

El cinema Capri compleix 50 anys el proper dissabte, 23 de desembre, i ho fa reposant la primera pel·lícula que s'hi va projectar, My fair lady, i el curtmetratge Ballet burlón, de Fermí Marimón. La  continuïtat de cinema Capri després de 5 dècades és fruit de l’esforç i dedicació de la família Marimón Padrosa, promotors i propietaris del cinema des dels seus orígens l’any 1967. 

A dia d’avui, a Catalunya només es mantenen oberts 15 cinemes de característiques similars, amb una sala única de gran aforament, més d’un terç dels 43 que perduren arreu de l’Estat, segons dades de l’any 2015 del portal Cultura Visual de la Universitat Jaume I. Són casos especials en un moment en què prolifera el model del cinema multisala. En el cas del Capri, la sala es divideix en platea i amfiteatre i, entre les dues, sumen 894 butaques. 

Per commemorar el 50è aniversari, dissabte i diumenge vinents es faran al Capri dos passis especials de la pellícula My fair lady - en versió original subtitulada -, la primera que es va projectar quan va obrir el cinema el 23 de desembre de 1967. Dissabte 23 al vespre es farà una sessió amb invitació i diumenge 24 al matí una oberta al públic en general. També s'hi projectarà el curt Ballet burlón, obra de Fermí Marimón

Una història lligada a la família Marimón Padrosa

Amb l’experiència del cinema Monmari, promogut anteriorment per Joaquim Marimón (1907-1971), la família Marimón Pedrosa inicià el projecte del nou cinema, el Capri. A finals de la dècada dels 60, aquestes dues sales convivien al Prat amb l’Artesà i el Moderno i els 4 cinemes es van associar per fer front a les despeses de programació i evitar competències innecessàries. D’aquesta manera, l’Artesà i el Monmari oferien pel·lícules aptes per a tots els públics i el Capri i el Moderno, per a adults. Com que només es llogava una còpia de cada pel·lícula, s’havien d’exhibir amb l’ordre invers a cada cinema i, a mesura que s’acabaven els rotlles, un noi –que era conegut afectuosament com el noi del ”pase”- s’encarregava de portar les bobines, sovint més voluminoses que ell, d’un cinema a l’altre.

En aquest ambient, es va criar el fill de Joaquim, Fermí Marimón (El Prat de Llobregat, 1932), que recentment ha estat nomenat Fill Predilecte de la ciutat del Prat per la seva llarga trajectòria en el món del cinema i la cultura, com a exhibidor, director i productor, primer des del Monmari i després des del Capri, i per haver impulsar el cinema amateur pratenc. 

El Monmari va haver de tancar als anys 80 per la situació de crisi general d’espectadors. També ho van fer l’Artesà i el Moderno, de manera que, des del 1985, el Capri es va convertir en l’únic cinema de la ciutat de format clàssic.  

El Capri segueix conservant l’ànima del cinema d’antany, però, al mateix temps, ha anat evolucionat amb el pas del temps. L’any 2013, es va impulsar el procés de digitalització i modernització del cinema, substituint el projector de 35 mm per un projector digital, així com instal·lant una nova pantalla i equip de so. 

La família Marimón Padrosa continua sent l’ànima del cinema, que tira endavant amb el compromís del Fermí i la seva dona, la Maria Carme, i els seus fills, el Joan i la Mercè. 

Tota la família està vinculada al cinema en diferents facetes. Així per exemple, el fill d’en Fermí, Joan Marimón, també és director i guionista. Com a produccions de la família, destaquen el primer llargmetratge d’animació rodat en llengua catalana, Peraustrínia 2004 (Premi Sant Jordi de Cinematografia 1990) i Pactar amb el gat (2007).  

Dinamitzador d’activitats lligades al cinema i la cultura 

El Capri també continua sent un d’impulsor i dinamitzador d’activitats culturals lligades al cinema i la cultura. En els seus orígens, durant els anys 70, s’hi feien fòrums de cinema i es va començar a impulsar el cinema amateur, contribuint a apropar el setè art als veïns i veïnes del Prat i d’altres municipis. 

A dia d’avui, també manté el seu compromís cultural amb la ciutat. El cine club del Capri, organitzat per l’àrea de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament del Prat, dóna la possibilitat de parlar sobre cinema i història. El segon dimecres de cada mes, s’ofereixen sessions gratuïtes en versió original per incentivar, a través del cinema, la reflexió social sobre l’evolució històrica de la societat i els temps que vivim. Més enllà del Cine Club, el cinema també obre cada setmana de divendres a diumenge i els dies festius, facilitant que la ciutadania pugui gaudir del setè art. 

El Capri manté un conveni de col•laboració amb l’Ajuntament del Prat, que també contempla la col·laboració amb d’altres àrees, com el suport a la gent gran o la cooperació.

Compartir

Noticies relacionades

Sant Jordi Fondo d'en Peixo

dijous, 18 abril, 2024 - 14:00

El Parc del Fondo d'en Peixo tornarà a ser l'escenari principal d'un Sant Jordi carregat d'activitats

Nombrosos autors i autores locals han presentat els seus llibres en el marc...

dijous, 18 abril, 2024 - 10:00

Les propostes literàries del Cicle Primavera de Llibres i Lletres nodreixen el Pratilletres

Notable creixement del Pratilletres cada temporada en autors i llibres
Cèntric_Connexions 2024_foto família

dimecres, 17 abril, 2024 - 11:30

Mostra final del projecte Connexions

Els instituts participants han posat en comú els seus treballs en l’acte de...